Svenska Brandmuseet

Terrängbilar

Här kommer ett antal intressanta fordon från tider som har flytt, mycket är hämtat från Arvika där jag har en näst intill outtömlig källa att ösa ur. Jag har försökt att ordna fordonen i kategorier och rubriken anger användningsområdet.


Willys Overland Jeep

Willys Overland Jeep

Efter andra världskrigets slut fanns ett stort antal 4 hjulsdrivna surplusfordon till försäljning. Vi kan säga att det var på det viset Svenska brandkårer fick terrängfordon. En av de vanligaste fordonen hos de alierade trupperna var Willys jeep och många brandkårer köpte en sådan. Dessutom kom man att importera en version som kalladfes fredsjeepen. Liten och smidig och som bilden visar med tillkopplad sk. Lännakärra hade man en komplett släckenhet för skogsbrand.

Willys Overland 6-226

Willys Overland 6-226

Mitt exemplar av Willys Jeep med påbyggnad av Tollarps kaross. Den lilla brandkårens lösning på både släckbil och terrängbil. Byggnationen gjorde att terrängegenskaperna blev lidande, men viss framkomlighet i lättare terräng erhölls.

Dodge Wappons Carrier

Dodge Wappons Carrier

Ytterligare ett exempel på krigsfordon som konverterats till brandbil. Detta exemplar försett med frontpump och några ställningar för sugslangar och vips så hade vi en brandbil.

Land Rover

Land Rover

Här ser vi en bild på min Land Rover en serie 1, ett fordon som tjänstgjort i en av Sveriges minsta kommuner Bjurholm. Försedd med Rudbergs frontpump och i övrigt enbart material i skåpet.

Mercedes Unimog

Mercedes Unimog

Ett exempel på Unimog med skåpbyggnation, många olika skepnader förekommer. Allt från flak till påbyggnader med kran. En arbetshäst med mycket goda terrängegenskaper.

Volvo "valp"

Volvo valp

Nytillverkning av den populära Volvo Lapplandern gjordes i Ungern under slutet av 70-talet. Här har vi ett exemplar med överbyggt lastutrymme, fanns även i flakutförande.

Volvo Tgb 11

Volvo Tgb 11

Storebror till 202:an också kallad 303 eller i 6 hjulsutförande 306. Tillverkades till försvaret, men också i en civil variant för ex. brandkåren. 6 cylindrig bensinmotor.

Toyota Landcruiser

Toyota Landcruiser

Toyota förekommer också som terrängbil och har genom bevisad tillförlitlighet blivit relativt vanlig vid brandkårerna.

Volvo Bandvagn 202

Volvo Bandvagn 202

En av Volvos testfordon som tillverkades i Arvika hamnade hos brandkåren i slutet av 70-talet. Även detta fordon fick den "nya" färgställningen.