Motorsprutor

I Kristinehamn tillverkades ett stort antal olika brandpumpar. Denna särskilt lämpad för skogsbrand-släckning då den också kunde med hjälp av bärmes transporteras på ryggen av brandmannen. Förekom också fast monterade på ex. Länna kärror. Tillverkningen pågick från 40-talet en bit in på 50-talet, då modellen ersattes med en av modernare snitt.

Albin 800 motorspruta

API-70 (skogsbrandspump)

En smidig effektiv pump försedd med en Arcimedes Penta motor. Det utförande som jag har i min samling är den som anpassats till "hästanspänning", lite ovanligt utförande. Kuskbocken utgörs av en motorcykelsadel och bekvämligheten för kusken vid transport kan nog ifrågasättas.

Magirus Goliath lll motorspruta

Magirus är för Sverige ett relativt ovanligt fabrikat. Min pump är monterad på ett chassie med små närmast skottkärreliknande hjul. Här ser vi pumpen i avbröstat utförande. Kap: 800 l/min vid 90mvp.

Levererad av Aktiebolaget Åsbrink & C:o

Mina fordon och utrustning

Under denna rubrik återfinner ni lite av det jag lyckats skrapa ihop i min egen samling.

Svenska Brandmuseet

Albins populära klass 2 pump togs fram lagom till upprustning av civilförsvaret under 2:dra världskrigets. Luftskyddsinspektionen beställde ett stort antal och problem med att importera Ford (Prefect) motorerna ledde till att Albin på mycket kort tid kopierade motorn och började tillverka denna under beteckning S-4.

Albin 200/70 skogsbrandspruta

Bergs motorspruta

Bergs verkstäder tillverkade också pumpar. Motorn i denna skapelse är intressant en boxermotor med utanpåliggande ventilstängerna.